Wat is storytelling?

Storytelling betekent  “verhalen vertellen” en is van groot belang gebleken in het marketing- en communicatie-vak omdat men ontdekte dat een goed verhaal inspireert, emotie overbrengt, goed onthouden wordt, je publiek weet te overtuigen. Kenmerken die echt goud waard zijn als je beter wilt opvallen, als je relevanter en effectiever wilt zijn dan je concurrentie.

Storytelling is eigenlijk al zo oud als de mensheid. Een van de vroegste voorbeelden is wellicht de rots-wandschildering in de grotten van Lascaux.  Elke cultuur kent zijn eigen verhalen en vertellingen ter “leering ende vermaeck”, het doorgeven van tradities en doorgeven van cultuurbepaalde waarden. Met het vertellen van verhalen geven mensen betekenis aan hun bestaan.

Authentiek

Dus als we als bedrijf of instelling een mooi verhaal brengen, dan wordt onze communicatie effectiever? Hopelijk wordt de boodschap dan interessanter, maar effectiever? Met de komst van reality TV en sociale media is het publiek ongevoelig geworden, er zijn te veel slechte ervaringen en te vaak vage of valse beloftes gedaan. Verhalen moeten authentiek en waarachtig zijn. Je kunt natuurlijk zeggen: kijk, we zijn gehuisvest in een duurzaam pand en nu zijn we dus een duurzame onderneming.  Uiteraard is dat een hele mooie stap, maar als de eigenaren of oprichters van het bedrijf nooit iets met duurzaamheid hebben gehad, het woord duurzaamheid verder niet verweven is in het DNA van de onderneming of bevestigd wordt in het gedrag van de medewerkers, dan gaat de communicatie over de duurzaamheid van de onderneming al snel voelen als “greenwashing”.

Wat is storytelling in fotografie?

Misschien valt dat nog het beste te illustreren aan de hand van een voorbeeld hoe het niet moet. Zie de screenshot van de zoekresultaten die in Google verschijnen op het zoekwoord “storytelling”. In maar liefst vier van de veertien zoekresultaten wordt dezelfde stockfoto gebruikt en in twee andere artikelen ook nog eens een andere, maar wederom identieke foto. Als je een artikel schrijft waarin je wilt aantonen wat de kracht is van een uniek en authentiek verhaal, dan is een stockfoto echt geen goede keuze.

 

Authenticiteit is dus ook in de beeldtaal van cruciaal belang. Je kunt niet met wat aanpassingen in de belichting of een speciaal filter een beetje authentiek gaan lopen doen. Iets wat wat van zichzelf glad is, kun je niet weer ruw maken. Omgekeerd, als “glad” op een of andere manier juist past bij het DNA van jouw organisatie, dan is dat wellicht ook authentiek. Vertel het verhaal zoals het verteld moet worden, zoals het is en wanneer het goed voelt!

Wil je aan de slag wilt met storytelling in de beeldtaal van jouw instelling of bedrijf?  Bel of mail me dan,  ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal en denk graag met je mee hoe we dat op een waarachtige manier kunnen verbeelden.